onsdag 31 augusti 2011

Hjälpmedel etc

Skulle behöva lite tips och ideèr till lite olika hjälpmedel och leksaker som skulle passa Wilda

Wilda har förskjuten bröstkorg och är sned i ryggen. Hon sitter gärna i lägen efter hennes kroppsform. Eftersom hon börjar bli större och mer rörlig/aktiv så är hon ganska svår att hantera. Hon behöver hjälp med att sitta "rätt" etc. Hon ska ju inte bli snedare...
Finns det några bra alternativ förutom korsett att använda? Har från en ass här fått en dräkt som kanske hjälper. Dock är den för stor. Så tips tas tacksamt emot.

Sedan kommer det här med leksaker...Wilda använder sig av sina händer mycket samt av sin syn(det lilla) hon kan se...och munnen.Hon älskar att smaka på saker. Vi har köpt en del leksaker via kom i kapp. Men vissa är så otroligt dyra. Hon behöver en gunga tex. Har även kollat på fiberoptiktrådarna dem har där. Men dem är helt klart över vår budget.
har hört att det finns hoppgungor etc för större barn. Var hittar man dem?

ALLA tips och ideèr tas tacksamt emot.

17 kommentarer:

Caroline sa...

Det finns mjuka korsetter, kanske är det lagom stöd. Mitt sneda barn ville efter bara en dag i sin hårda korsett ha den jämt, det var det första hanf rågade efter på morgonen. Den hjälpte honom att komma upp. Är det inte aktuellt med någon rullstol, det går ju att sätta dit många stöd och bälten och så? Då kan man fälla och ändra läget på ryggen en del.

Discolampa, kan den ge effekt med ljus som hon gillar? Lavalampa? Det brukar ju finnas en del olika lampor på leksaksaffären. Saker att smaka på kanske du kan göra själv. Tygpåse med ärtor i, den kan både värmas och kylas för att ge olika upplevelse. Kanske kan man lägga i torkade blommor som lavendel eller så för att skilja dem åt för henne doftmässigt? Skallror eller annat som du syr kan ju ha flera olika texturer och små lappar och knappar och band som man kan känna skillnad på med munnen. Hårigt, strävt, glatt, manschesterrandigt, paljetter och så vidare? Det finns saker att lägga in som är prassligt, lätt eller tungt. Jag vet ju inte alls vilken nivå hon befinner sig på, för svårt eller för simpelt.

Jenny sa...

Jag har ingen aning om den kan vara till någon nytta (vet inte hur stor eller tung Wilda är t ex) men jag kom att tänka på "Bendy Bumper", en stödkudde som egentligen mest används till prematurbarn (men den är möjligt att den även finns även i större varianter?). Den går att forma på olika sätt så jag tänkte att den kanske skulle kunna fungera som ett sittstöd för Wilda. Bendy Bumper säljs bl a på pytteliten.net (kolla under Sova gott).

Jenny sa...

Jag har ingen direkt erfarenhet av barn med Wildas behov men jag jobbar inom förskolan och egentligen är det ju inte så jättestor skillnad på vad barn behöver för stimulans. Med lite fantasi går det mesta att anpassa efter varje barn särskilda behov och färdigheter.

www.abcleksaker.se har också ganska många bra, pedagogiska saker (bland annat en del taktila leksaker, t ex dessa: http://www.abcleksaker.se/textil-rutor/3898-0) och även hängmattor/hänggungor. Visserligen ingen hoppgunga men det kanske finns något som passar ändå.

Jag vet inte hur pass mycket hon ser men t ex ekoleko.se har en del leksaker i starka färger som även är riskfria att stoppa i munnen.

Ljusbord är också ganska tacksamt, det kan användas både för att ge starka kontraster till saker man lägger på det men man kan även t ex hälla på ris, sand eller annat som är skönt att känna på. Vet dock inte riktigt var man får tag på ett sånt, kanske finns det att låna nånstans? Vi fick tag på vårt när en annan förskola i kommunen skulle stängas.

Anonym sa...

jag tror mycket på dräkten...av egen erfarenhet. Den ska dock sys upp specifikt efter varje barn för den ska sitta "tajt.
Den skulle vara perfekt till Wilda när hon står i knäet och hoppar. Det blir helt annat att hålla i henne och ett helt annat stöd för henne.
Vi kan prata mer om det ikväll eller imorgon bitti.
Ses senare.
Kram Annica!

Jenny igen sa...

Finns det inget lekotek där ni bor förresten?

Anonym sa...

Hej om ni är inskrivna på hab så har dom lekotek som lånar utleksaker. Och andra hjälpmedel så finns Hjälpmedelcentrum.Ta kontakt med en arb.terapeut eller sjukgymnast på hab.

Helen

Jenny återigen sa...

Inte meningen att bomba dig med kommentarer men jag kom att tänka på ytterligare en nätbutik: varsam.se. De är inte billiga men heller inte jättedyra och de har en del bra grejer, t ex ett stort utbud av olika saker som stimulerar känsel, perception och motorik.

Anonym sa...

Hej! Vi hittade en bäbisgunga på BR med hög rygg, "litlte tikes". Man kunde justera repen så att gungan fick lite bakåtlutning, sen la vi bara i en kudde som ryggstöd och nu sitter Elsa bra i den. Kan kanske vara nåt för Wilda?

På hab fick vi tipset om att köpa en räddningfilt, tror de kostar 20 kr på clasolssons, den är av plastmetall så den glittrar fint och prasslar bra när man tar i den. Vi brukar lägga filten så att Elsa når den när hon sträcker ut sin hand, då kan hon upptäcka själv hur långt hon måste sträcka sig för att nå den och prassla med den. Sen är det ju bra synstimulans då den glittrar fint.

Fick också tipset att köpa en kattleksak. Det är en liten rund boll med en bjällra i, de är lätta att greppa och framför allt små, många leksaker är ju så stora och tunga. Den finns både på Willys och Ica har jag sett. Kram Maria, mamma till Elsa

Madelene sa...

Hej du!!

Ni måste åka till DUMLE i Lund om ni inte varit där. Vi var där i måndags men inte hunnit blogga om det ännu ;). Där har de massor av grejor man får prova och sen kan man då köpa de saker själv som ens barn gillade. Love ska få en ny "skakburk" som de gör själva. Kan säkert passa Wilda också.

Vi har köpt en del från både varsam och komikapp. nåt Love gillat från varsam:Jiggler (leksak som vibrerar), massageorm, kooshbollar och grabBall flex.

Han har gillat tuggsmycke från komikapp väldigt mycket.

Fick en katalog på DUMLE, verkar vara mycket bra saker där: www.handicstore.se

Men ring och boka in en tid dit, var en jätterar person vi fick träffa :)

Ha det bra!!!

Madelene sa...

Förresten, kan inte Wilda ha ståskal? Eller blir det farligt med kramper?

Bara en tanke.

Madelene sa...

Tjatkärringen här igen... :)

De har faktiskt bra saker till våra barn i vanliga leksaksaffärer, om man bara letar och är i en STOOR affär. Vi hittade flera saker på DUMLE som Love gillade så på lördag ska vi till Växjö för där ska visst ligga en stor toys r us. Även Ikea har en del. kramen!!

Anonym sa...

Kan inte låta bli att spontant undra - har ni inte fått NÅGON hjälp med detta, var ni ska vända er med sådana frågor. Det är ju inte klokt! Blir helt upprörd när jag tänker på att ni själva ska behöva söka er fram till bra saker för Wilda.Stackars er o stackars Wilda!
Eva Th

Anonym sa...

Hej!
Skall berätta vad Tindra har för hjälpmedel :-)
1. Ståstöd. Just nu skall vi byta variant och väntar på den nya men den hon har nu är en apvariant :-) Vi har en tidigare variant på denna : http://www.jenx.com/products/standing/monkey
Tindra stod i början jätte gärna där och man har så mycke stöd att barnet hålls bra fast T inte alls kunde stå när hon fick det.

2. Sittstöd. Vi har sittstöd med ett bord framför. Även här spänner man fast barnet så att de hålls att sitta ordentligt. Tindra är nu så stadig att vi slutat spänna fast. Vi sätter bara bordet framför så att hon kan leka med någon leksak framför sig. Tindra trivs super i detta stöd. Vi har storlek 2 som är upp till 6 år. http://www.jenx.com/products/seating/corner-seat

3. Stöddräkt. I vintras fick vi beställt en stödbody. Meddela om du vill se bild så skall jag fota :-) Den hade vi på henne hela tiden hon var vaken och den hjälpte henne att få bättre kroppshållning. Hade den aktivt i ca 3 månader. Tindra ville inte vara utan den. Fungerade bra. Se längst ner på denna sida, SUPPORTING 3D- GARMENTS på: http://www.lymed.fi/english/products

Alla dessa har vi fått via hjälpmedelscentralen på vårt sjukhus.

Sen när det gäller leksaker så är Tindras favoriter leksaker för småbarn som har ljud. Men absoluta favoriten är "ringarna". Du vet när man köper en leksak åt småbarn så hänger de alltid i en ring. Alla dessa ringar har vi knäppt ihop till en lång rand. Och den tar Tindra i öch för fram och tillbaka på bordet :-D

Malin Söderman & Tindra

Anonym sa...

Jaaaa, Dumle är ju kanon. Där har vi varit mycket med A. Dit ska ni absolut med Wilda. Mysiga saker och härligt folk :)
Annica!

Anonym sa...

Hej

Det som Caroline skrev (högt upp) om disco lampa/lava lampa. Prata med habben så får ni en "dosa" med en knapp som Wilda kan trycka på denna "dosa/kontakt" går sedan att koppla in i flera olika saker bla radio och disco lampa. Om hon nu klarar av att trycka själv så kan det vara en stor utveckling att själv kunna styra över saker. (Har egen erfarenhet av det)

Finns det inget dagis/förskola när er, för multihandikappade barn? (Jag har jobbar en kortare tid på en sådan). Tänkte inte att Wilda ska gå på dagis (om ni inte vill de så klart :P )men att ni kanske kan få göra ett studiebesök och se vad deras barn använder för roliga saker?!

En sak jag sett är en en låda som kopplades till musik. Barnet satt då på lådan, meningen var att barnet skulle känna musiken i kroppen då lådan vibrerade (bra för barn med hörselnedsättning).

Det var det jag kom på just nu, hoppas ni får massa tips som Wilda kan få nytta av!

MVH
Annika

Anonym sa...

Denne stolen er kjempegrei å sitte i, enkel å flytte på, siden den ikke veier mye. Vi har brukt den mye til vår datter som har Down Syndrom.
Kan også ha seler i den, slik at hun ikke faller ut :)
Men jeg lurer på en ting, får dere ikke hjelpemidler i Sverige? Synes det virker så rart, for her i Norge får vi tingene omtrent kastet etter oss...så synd at det skal være så store forskjeller!
Er jo helt hårreisende feil at foreldrene skal måtte finne ut av sånne ting selv, og attpåtil betale selv!
Ønsker dere lykke til! :)

Helena sa...

Du skrev att Wilda tycker om att smaka på saker. Det finns en grej som ser ut som en napp till formen men den är mycket större och i gummit som man suger på är där massa små små hål. Man öppnar nappen på sidan och lägger i vad helst man vill, tex äpplen,godisar eller vad som och stänger. Sedan kan barnet få i sig smakerna utan att det kommer med småbitar. Nu vet jag inte om detta är en möjlighet för Wilda, hur hon har det med att svälja och så, men tänkte jag kunde tipsa ändå. Vet tyvärr inte vad de heter men de finns i de flesta affärer med barnartiklar tex "babyproffen" och finns säkert att beställa hem via nätet också.